Alla som någon gång i livet har vistats en kortare eller längre tid i Fryksdalen vet att det är väldigt lätt att komma tillbaka. Den långsmala sjön Fryken som sträcker ut sig mellan Kil i söder och Torsby i norr lockar inte bara med sammetslena sötvattensbad och spa-vistelser. I dalgången runt sjön finns det även möjligheter till friluftsliv och kultur. Selma Lagerlöf växte upp i Fryksdalen och många byggnader och platser runt Fryken finns med, under andra namn, i hennes debutroman Gösta Berlings saga. Men Selma Lagerlöf är inte den enda författaren som har hittat inspiration i det magiskt vackra landskapet. Det gjorde även en världskänd och mycket omtyckt barnboksförfattare.

Fryksdalen omges av magi

Selma Lagerlöf skildrade ofta hembygden i sina romaner. Men, det kanske inte så många vet är att, utan en resa genom Fryksdalen hade Astrid Lindgren kanske aldrig kommit på berättelsen om Bröderna Lejonhjärta. Det var en tidig vintermorgon som Astrid Lindgren åkte tåg på Fryksdalsbanan längs med Fryken och såg solen gå upp över sjön. Det magiska ljuset gav henne en impuls att skriva en berättelse om ett land långt borta och den första pusselbiten till manuset till Bröderna Lejonhjärta var lagd.

Fryksdalen erbjuder bland annat träning i skidtunnel

Selma Lagerlöf är mer eller mindre synonym med de olika sevärdheterna i Fryksdalen och dess omgivningar, inte minst genom debutromanen Gösta Berlings saga. Förebilden till Ekeby gård är den ursprungliga, numera nerbrunna, byggnaden av Rottneros herrgård. Sjön Fryken har i Gösta Berlings saga fått namnet Löven och Tossebergsklätten har fått stå modell för Gurlitta klätt, där kapitlen om jakten på den stora aggressiva björnen utspelas. Selma Lagerlöf älskade sin hembygd och levde merparten av sitt liv på gården Mårbacka utanför Östra Ämtervik. Nya Västanå Teater har dramatiserat och spelat flera av hennes verk på hemmascenen BerättarLadan, strax intill Rottneros Park.

Sveriges första skidtunnel

Fryksdalen har mycket att erbjuda dem som är intresserade av sport och friluftsliv. Förutom flottfärder på Klarälven och en äventyrsbana som sträcker sig över forsar och branta stup, kan Torsby locka med Sveriges första skidtunnel. Här är alla välkomna att träna, såväl elitåkare som motionärer. Anläggningen är öppen året runt och är en fantastisk möjlighet för den som vill träna på snö under sommarhalvåret, till exempel inför Vasaloppet. Förutom möjligheter till längdskidåkning finns här också cykelleder, löp- och vandringsleder, rullskidbana, boende, skidshop och restaurang. Läget vid riksväg 45, flygplats och tågkommunikationer gör det lätt att ta sig till Torsby.

Besöker du Fryksdalen under vinterhalvåret och är intresserad av motorsport, ska du definitivt göra ett besök i trakten när Rally Sweden, tidigare Svenska Rallyt, går av stapeln. Serviceplatsen på Torsby flygplats sjuder av liv och aktiviteter för hela familjen. I 2017 års upplaga av Rally Sweden kommer två av delsträckorna ha målgång på serviceplatsen. Om musik och dans är mer lockande än rally, kan en semesteravslutning i Sunne rekommenderas. Under en helg samlas tusentals människor i alla åldrar på dans- och nöjesfestivalen Fryksdalsdansen i Kolsnäsparken.

Aktivitet och avkoppling

Naturen är magiskt vacker och det vilar ett lugn över Fryksdalen och dess befolkning som är få förunnat. Till tätorterna och samhällena i dalgången runt sjön Fryken kan du åka för att koppla av på spa, vandra i Selma Lagerlöfs fotspår, åka på flottfärd eller bara njuta av omgivningen. Har du en gång besökt Fryksdalen är det lätt att bli förälskad och återvända. Turisterna vallfärdar till bygden under sommar- och vinterhalvåret men det betyder inte att det inte finns något att göra eller uppleva under våren och hösten. Vill du lämna stressen och njuta av både lugn och aktivitet är Fryksdalsbygden ett bra ställe att besöka.