Fart, gemenskap, lera och snö är fyra ord som beskriver Rally Sweden. Varken lera eller djup snö, ofta i kombination med ett antal minusgrader, påverkar en äkta rallyentusiast. Det är något som blir särskilt tydlig när det är dags för vm-tävlingen Rally Sweden. Bil- och rallyintresserade från olika hörn av världen vallfärdar till de värmländska skogarna för att följa och titta på tävlingen som tidigare hette Svenska rallyt. Vid kontrollpunkterna och längs med specialsträckorna samlas publiken för att följa de tävlande förarna på nära håll. Mitt i smällkalla vintern är stämningen är på topp och det är en folkfest av sällan skådat slag.

Rally Sweden är ett vinterrally i världsklass

Rally Sweden – del av rally-VM

Biltävlingen som är Sveriges största rallytävling och är en av deltävlingarna i World Rally Championship (WRC), rally-VM. Rally Sweden är tillsammans med Monte Carlo rallyt och Norska rallyt, de enda deltävlingarna som går på is och snö i kombination med asfalt eller grus. De andra deltävlingarna körs mestadels på asfalt eller grus. I några enstaka länder har delsträckorna även lera som underlag. Vinterväglaget ställer andra krav på bilarnas utrustning, främst däcken. Ett dubbat rallydäck har ungefär 400 dubbar och ett dubbutstick mellan 5 och 6 millimeter. Det här kan jämföras med ett vanligt dubbdäck som har ungefär 100 dubbar och ett dubbutstick på 1,5 millimeter.

Svenska rallyt kördes för första gången år 1950, fast då på sommaren och under namnet Midnattssolsrallyt. Tävlingen kördes sedan som sommartävling fram till 1964. Året efter det gjordes rallyt om till en vintertävling och fick namnet Svenska rallyt. Sedan dess har rallyt körts varje år med undantag för tre tillfällen. 1974 ställdes rallyt in på grund av oljekrisen, 1990 satte vädret stopp för tävlingen och 2009 ställdes tävlingen in till förmån för Norska rallyt. År 2016 gjorde de svåra väderförhållandena att sträckorna i Rally Sweden fick kortas ner. Det gjorde att delsträckorna blev både tuffare och mer vanskliga är tidigare år, men det var inget hinder för vinnaren Sébastien Ogier.

Folkfest och aktiviteter

Är det verkligen värt att stå och frysa i en skogskant längs med en såphal värmländsk grusväg? För en rallyentusiast är det självklara svaret ja. Även om svenskarna inte går lika långt som norrmännen gör när de campar längs med skidspåren runt Holmenkollen, är det en härlig och gemytlig stämning längs med specialsträckorna. Att uppleva rally på riktigt nära håll är en hisnande upplevelse som inte går att jämföras med att se tävlingen hemma i tv-soffan. Precis som tidigare år startar årets upplaga av Rally Sweden i Karlstad för att sedan fortsätta upp mot norra och västra Värmland samt Norge. Målgången blir i Torsby som också har en serviceplats.

Om du har planer på att besöka Rally Sweden kan det vara bra att boka boende i god tid. Rallyt startar i Karlstad och passerar tätorter som Torsby, Hagfors och Sunne. Vill du bo nära festivalområdet ska du leta boende i Torsby, alternativt i Sunne som ligger några mil söder om Torsby. Årets Rally Sweden kommer att ha både serviceplats och målgång för två sträckor i Torsby. Av den anledningen satsar man på ett stort festivalområde med ett stort utbud av olika aktiviteter för hela familjen. I VIP-tältet och på området kommer du också att kunna prova aktiviteter som till exempel fyrhjuling, bilkörning på is och tv-spel för både barn och vuxna. Alla tävlingsteamen finns på plats och kommer att serva sina bilar här, så passa på att ta en titt i serviceverkstaden hos ditt favoritteam.

En vallfärd för rallyentusiaster

Förutom att Rally Sweden är en fantastisk sportupplevelse och folkfest, är det också en möjlighet att få se och uppleva Värmland. Det spelar ingen roll om det är snö och kallt eller mildväder och lite mindre snö, stämningen är topp oavsett. På festivalområdet trivs hela den motorintresserade familjen. Är ni inte helt överens om vad som är en ultimat semester i Värmland? Kombinera besöket på Rally Sweden med en spa- eller skidsemester. En äkta rallyentusiast bör minst en gång i livet uppleva rally-VM på plats. Ta chansen att komma till Torsby och besök serviceplatsen, titta in i favoritteamets serviceverkstad eller njut bara av den gemytliga stämningen tillsammans med andra rallyintresserade.