Speedway är en underhållande och spännande motorsport för alla som älskar fart. För att hänga med i de snabba svängarna krävs stor skicklighet, skarpa sinnen och bra fysik. Själva namnet speedway är egentligen ett samlingsnamn för olika sporter som körs på ovala banor. Det finns till exempel cykelspeedway, kartingspeedway och motorcykelspeedway. I Sverige förknippas dock uttrycket för det mesta med motorcykelspeedway eftersom den är den mest populära varianten bland svenskar. Sverige har sedan länge varit ett av de mest framgångsrika länderna i sporten. En av Sveriges största speedwaystjärnor är Tony Rickardsson som tävlade för Avestaklubben Masarna och blev världsmästare hela sex gånger.

En motorcyklist kör speedway

Speedway körs oftast i lag

I speedway tävlar man med speciella motorcyklar på en oval bana. Banans underlag består av en blandning av grus, lera och lerskiffer. För det mesta tävlar man i lag som består av sju förare – fem ordinarie och två reserver. Lagen möts i matcher som består av 14 heat samt final. I varje heat tävlar fyra förare, det vill säga två från varje lag, mot varandra. Förarna får poäng efter sin placering. Ettan får 3, tvåan 2, trean 1 och den som kommer sist får inga poäng. När alla heat är körda räknas alla poäng samman och det lag om har fått flest poäng vinner matchen.

Motorcyklarna som används i speedway är specialdesignade för sporten. Motorcyklarna måste följa det internationella motorcykelförbundets, FIM:s, strikta regelverk. Speedwaymotorcyklarna måste väga minst 77 kg och de måste drivas av ren metanol. Dessutom får motorcyklarna bara vara utrustade med en växel och de måste använda en encylindrig fyrtaktsmotor. Motorcykelns tändstift får ha en maximal kapacitet på 500cc. Speedwaymotorcyklar som används i tävlingar får inte vara utrustade med bromsar. Förr i tiden användes motorcyklar som hade stående motorer men idag använder nästan alla professionella speedwayförare motorcyklar med liggande motorer eftersom de anses vara lättare att hantera. Speedwaymotorcyklarna brukar ha en topphastighet på ungefär 130 km/h.

Mästerskap och ligor

Speedway-VM är den mest prestigefyllda tävlingen i speedwaysporten. Speedway-VM kördes för första gången 1936 och vanns av australiensaren Lionel Van Praag. På den tiden avgjordes VM i en enda tävling men ett nytt tävlingsformat infördes på 1990-talet. Sedan 1995 kallas VM officiellt för FIM Speedway Grand Prix. Världsmästerskapet består idag av 12 deltävlingar som primärt körs i europeiska speedwayarenor. Den förare som har tagit flest poäng efter att alla deltävlingar är körda blir världsmästare. De mest framgångsrika speedwayförarna genom tiderna är Ivan Mauger och Tony Rickardsson. Båda vann världsmästartiteln sex gånger. Ove Fundin, en annan svensk förare, vann VM fem gånger.

Sverige har varit väldigt framgångsrikt inom speedway och sporten är faktiskt den största motorsporten i landet. Skickliga förare, som Tony Rickardsson, har gett sporten stor uppmärksamhet. I Sverige har speedwaysporten länge varit förknippad med mindre orter. En anledning till det är att speedway är en mycket högljudd sport och tidigare var det svårt att arrangera speedwaytävlingar i storstäderna på grund av ljudnivån. Idag är den svenska speedwayligan en av de största i världen. De andra stora speedwayligorna finns i Polen och i England. Många av de professionella speedwayförarna tävlar i alla tre ligorna under säsongen. Historiskt har den engelska speedwayligan varit den största ligan men nu är sporten på tillbakagång i England. Situationen i Polen är annorlunda – där är publikintresset fortfarande mycket stort och den polska ligan är väldigt bra på att ta fram nya förartalanger.

Testa på speedway

Speedway är en snabb och spännande motorsport som länge har varit populär i Sverige. Sverige är ett av de mest framgångsrika speedwayländerna i världen. Om man är intresserad av speedway är det är lätt att ta del av sporten genom att besöka någon av de många speedwayarenor som finns i landet. Det arrangeras tävlingar på många nivåer, både för proffs och amatörer. I Sverige arrangeras dessutom VM-delfinaler där de bästa speedwayförarna i världen tävlar om att vinna den åtråvärda världsmästartiteln. Om man känner sig våghalsig kan man till och med själv testa på sporten. Många speedwayklubbar hyr ut speedwaymotorcyklar och låter vem som helst köra några varv mot rimlig ersättning.